Onze club heeft voor elke team een ploegverantwoordelijke (niet de trainer) om zo alle info te kunnen doorgeven aan zowel de leden als de ouders.  Dit onder andere voor het doorgeven van de kalender, het regelen van het vervoer, de vertrektijden, enz.  Deze persoon is meestal een ouder van een spe(e)l(st)er.

Ook heeft elk team een tafelverantwoordelijke.  Bij thuiswedstrijden worden onze heren en dames ingeschakeld om deze functie uit te oefenen.  Zo kunnen alle spelers elkaar leren kennen, van klein naar groot.  Onze jeugdscheidsrechters worden ook steeds ingeschakeld voor de jeugdwedstrijden.

Bij de thuiswedstrijden kunnen we ook steeds rekenen op enkele helpende handen van de ouders.

Op onze website kan men ook alle info vinden.

Festiviteiten, kampen, weekends en andere evenementen worden zowel via de website, per mail en op papier bekend gemaakt aan de leden.

Onze leden kunnen ook steeds terecht bij hun trainer, jeugdvoorzitter en secretaris.

Onze club heeft ook veel contact met de omliggende scholen zodat we deze geregeld kunnen uitnodigen op een clubdag –tornooi.

Onze evenementen zijn: spaghetti dag, sangria- en jeneverdag, verkoop van wafels (met een standje in het hart van Turnhout),  peter- en meteravond, barbecue met voorafgaand een clubtornooi (waar dus ook andere deelnemers welkom zijn).  Ook diverse weekends en het jaarlijks kamp organiseren we en hierop zijn de leden van HC Brasschaat ook steeds uitgenodigd.

We hebben een hechte club waarin de kleintjes voor de grote komen supporteren en omgekeerd.  Onze leden kennen elkaar van klein naar groot. 

Werving – voorkomen dropout

In het begin van het seizoen (2e tem 4e week van september) worden er initiaties geven op de scholen in Turnhout en Vosselaar. Deze initiatie wordt afgesloten met een pagadder- en welpentornooi  1e helft oktober.

Doel is een voldoende grote doorstroming te krijgen in alle leeftijdscategorieën (idealiter bij jongens en meisjes apart).

Hiervoor zetten we volgende middelen in :

 • Organiseren initiaties op scholen (september) met hulp vhv
 • SVS initiaties in oktober en maart
 • familietornooitjes
 • handbalinitiaties in de basisscholen (Turnhout en omliggende gemeenten) via Handbal XL en eventueel eigen leden (kwalificatie regent LO) . Indien eigen leden de initiatie geven, staan ze ook in voor de werving; bij andere lesgevers is in de mate van het mogelijke steeds begeleiding vanuit de club aanwezig. Opvolging door jeugdvoorzitter.
 • organisatie van pagadder/welpentornooi waarbij de scholen eveneens uitgenodigd worden
 • jeugdspelers mogen een vriendje meebrengen naar de training; dit gebeurt vooral bij de welpen. Uit te breiden naar de andere groepen.
 • Handbalstage(s) tijdens schoolvakanties in samenwerking met sportraad Turnhout  – doelgroep 6 tot 12-jarigen

We hebben momenteel niet in alle categorieën een jeugdploeg. Jeugdspelers dienen dan in een hogere reeks te spelen wat niet iedereen aankan, waardoor ze makkelijker afhaken. Dit proberen we te beperken door :

 • teambinding : op stages naast het sportieve ook oog voor sociale aspect
 • streven om de trainingen voor alle spelers aantrekkelijk te maken
 • vaste begeleider (ploegverantwoordelijke) per team om zo beter voeling te houden met wat er leeft bij de jeugd

Communicatie intern

Wekelijks wordt er door de administratieve jeugdcoördinator een mail gestuurd naar alle leden & ouders aangaande alle wedstrijden voor het komende weekend. Tevens bevat deze mail ook extra info aangaande geplande activiteiten binnen de vereniging. Extra info kunnen ze vinden op de website van de club. Ouders die geen internet hebben, krijgen alle info via sms. Begin september een ouderavond organiseren. Elke begeleider staat in verbinding met bestuur en andere groepen via “dropbox” voor uitwisseling gegevens.

Communicatie extern

Via de website informeren wij mensen door

 • plaatsen van verslagen van senioren en jeugd op de site
 • facebook pagina van de club
 • uitnodigingen evenementen via facebook
 • brief met alle activiteiten op van het komende seizoen
 • persoonlijk aanspreken ouders

hc.rhino.secretaris@gmail.com  of  ikspeelgraaghandbal@telenet.be